adircf are mare dreptate cand spune
[quote="AdiRCF]Am o slabiciune pentru concertele de rock deoarece imi dau seama cat de bine trebuie sa fie reglajele.
ai vreo 8 microfoane de voce, chitare procesate, microfoanele de la tobe Cool , apoi vin compresoarele reglate la perfectiune, limiterele, dsp-urile, etceteraaaa.
Un rack plin cu o groaza de leduri ce fac ca si un brad de craciun. Cool Cool][/quote]
pt ca la concertele mari, organizatorii nu isi bat deloc joc de trupa si aduc sisteme serioase ( ce-i drept care costa bani foarte seriosi ) care au ingineri de sunet foarte seriosi si care lucreaza cu simt maxim de respnsabilitate; Cu alte cuvinte sunetul este foarte bun dpdv calitativ ( fara distorsiuni, dinamica destul de buna, excelenta comparativ cu inregistrarile de ep album ).
De exemplu cand am fost la Depeche sunetul a fost excelent, cu toate ca mi s-a parut incet ( din cauza distorsiunilor foarte putine ) am avut in partea din fata a scenei, exact in partea cealalta a stadionului peste 110 dB cam in toata banda audio. Nu mai zic nimic de subbas, pt ca daca este sa-l comapram cu subbasurile din cluburi cam lasa de dorit cele din cluburi; efectiv la toba mare spuneai ca este ca un cutremur, asa de tare se simtea si in haine, si in tine si si in betonul de sub tine. Apropo de asta, am o inregistrare mp3 scoasa exact din miexerul lor la jumatate din a pain that i;m used to ( de la inceput pana dupa ce termina prim strofa, inclusiv o parte din bucata cu chitara ) si pot sa va spun ca are o dinamica de cel putin 4 biti ( 24 dB ), si asta in varianata de mp3; ce pot sa va mai spuns este ca iti trebuie headroom sanatos la amplificator ca sa sune cum trebuie acest mp3, si si niste boxe capabile de 40 Hz.
Adevarul este ca orice trupa de rock ce se respecta are si un sunet corect; fie ea si din romania, fie din strainatate ( vb de Iris, pe care i-am auzit si pot sa spun de acolo ca planarele se descurca excelent in aer liber ) deci orice rock live trebuie ascultat. Din ce am auzit, s-ar putea sa vina prin Ro U2...nu-mi plac deloc in mod special, dar o sa fac tot posibilul sa merg, pt ca ei concerteaza pe boxe Turbosound, deci
Acum poate imi place mie sa ascult mai mult piese inregistrate live decat cele care sunt pe album, dar adevarule ste ca, cu toate ca nu suna exact live ( au si ele parte de o procesare, dar mai mica decat cea care se aplica celor de pe album ) si ca dpdv calitativ nu se ridica la calitatea albumului ( ma refer la chestiile precum claritate, vce perfecta etc ) din punctul meu de vedere suna mult mai bine.
Asa ca, mergand la concerte rock, va mai educati putin urechea.
PS: Nu ma refer la orice trupa, pt ca mai sunt si trupe rock la care fie sonorizarea lasa de dorit, fie cel care sta la mixer este surd si acoloc hiar ca mertia sa mergi doar daca esti fan si reusesti sa faci abstractie de calitatea sunetului.
Hai ca m-am lungit prea mult.