Sebi scrie:
Hornul are o eficienta mult mai ridicata decat bassreflexul. Crescand eficienta, se reduce cantitatea de caldura disipata, nu? Deci ceea ce intra in difuzor se transforma in mai mult sunet si mai putina caldura decat in cazul unui bassreflex. Deci difuzorul sta mai rece, deci se poate aplica o putere mai mare...sau ma rog, cel putin asa cred ca ar fi din punct de vedere teoretic...
Merci pentru sfat, cand o sa am timp promit ca o sa ma documentez. Nu toata lumea are timp sa citeasca notiuni de electroacustica toata ziua

Dar intrebarea era destul de simpla: la ce putere se arde in br? Si raspunsul putea fi unul la fel de simplu. Puteai sa te abtii de la alte comentarii....

Da ma rog, tocmai ti-am citit semnatura, asa ca inteleg intr-o oarecare masura...

Pai da, are eficienta, dar eu cred ca tu nu ai inteles care e partea cu eficienta asta.
Eficienta o calculezi in functie de cat consuma si cat reda, adica nivelul sonor ( dB ) si puterea de care are nevoie ( W ) pt a reda acei dB.
Chiar daca, folosind un horn, cresti eficienta difuzorului, asta nu inseana ca 1 W intr-un basreflex nu are acelasi efect termic asupra bobinei fata de 1 W intr-un horn. Din motivele spuse de sharky ( volumul incintei pe care o are difuzorul in spate ) basreflexul ar fi mai avantajat. Asadar un bassreflex teoretic suporta, din punct de vedere termic mai multa putere fata de un horn. Dar diferenta este ca in bassreflex, la puteri mari risti sa strici mai repde difuzorul din cauza deplasarii foarte mari a membranei.
Crescand eficienta, ai nevoie de putere mai mica pt ca hornul sa sune la fel de tare ca un bassreflex. Asadar cand creste eficienta nu se modifica si parametri bobinei astfel incat ea sa reziste la putere mai mare, put si simplu trebuie sa bagi mai putini W ca sa ai la fel de multi dB.
Stai linistit ca eu nu am mai citit cam nimic de electroacustica de cel putin 1 an si jumate; in afara de ceea ce fac la scoala la fizica si electrotehnica, care din punct de vedere strict al electroacustici nu prea se aseamana, cel putin deocamdata.
Nu am comentat nimic, vroiam doar sa-ti argumentezi raspunsul. Eram doar curios de ce crezi ca intr-un bassreflex se arde mai repede decat intr-un horn.
Si te-am intrebat pt ca eu cred ca in cazul unui difuzor cu asa bobina problema este una de rezistenta termica. In fine, sper ca se intelege ce vreau sa spun.
Semnatura nu pre are lagatura cu ceea ce cred eu ca te gandesti. Nu intru in amanunte, asa ca nu cere.