The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 18, 2025 3:31 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 20, 2006 12:43 pm 
Neconectat
User

<< Filtrele pasive , forma difuzoarelor pozitionarea lor induc defazaje , itarzieri de faza. semnalul radiat nu mai este Hi Fi dupa normele actuale.
Din aceasta cauza se straduiesc constructori ca sa aiba maxim doua cai !!
Este grau de realizat filtru bun pe trei cai .( in practica si la scara larga in masa totodata mentinand calitatea)>> asta asa e. numai ca defazajele produse de filtre nu se aud, sunt de oridinul milisecundelor, asta pt inalte, medii, daca folosesti asa ceva pt subbas atunci s-ar putea sa se simta la filtre pasive, dar tot nu cred ca se simte.

Stiu cum e cu horn-urile, dar te anunt ca in sonorizari de folosesc, intr-adevar ajung la dimensiuni gigantice, dar la un concert de peste 2000 de oameni nu prea ai ce face cu boxe mici, acolo trebuie putere si randament mare ca sa sonorizezi cum trebuie.

Sus

Subiectul mesajului: filtre
MesajScris: Mar Mar 21, 2006 10:07 am 
Neconectat
User

Super complectare ,

De fapt am amintit de defazajul filtrelor pentru a atrage atentia incepatorilor asupra fenomenului .
Basul intarzie fata de inalte si schimba "culoarea " sunetului.Nu mai ai la iesire ce ai introdus din statie.
La discoteca sau concert nu este vorba d Hi Fi , la instalatii de camera unde ai vrea sa aculti orchestra simfonica conteaza foarte mult.
Problema este ca nu poti sa testezi cu instrumente simple , si trebuie sa ai oarece experienta si daca ai scule de testare de laborator.
Apoi ar trebui si o sala de "muzica" , bogatani au sala de ascultat muzica cu instalatii de 100000$ poate si mai mult , sala fiind construita si tratata din punct de vedere acustic , si daca are timp aicea asculta muzica .

Daca luam boxele tip BBC , sunt numai pe doua cai si culmea au si forma paralelipipedica , iar gurile rele spun ca ar fi bine sa nu fie nici un perete paralel . Cred ca dupa multe testari se include si rezonanta cutiei si undele stationare si radiatia exterioara a peretilor in spectrul reprodus .

Am vazut "near field" de control de studio, "flat response" tot BBC.

Eu am o preche ieftina trapezoidala , am masurato cu generator de zgomot si cu analizor de spectru , si cu mici corectii din EQ se poate liniariza.
Dar dinamica este departe de cele profi.

La sub ..nu prea conteaza mica defazare , ala buhaie unde sferice si face minuni prin casa sau sala , se produc unde stationare si nu prea ai ce sa mai faci , ca no o sa proiectezi o incinta trece banda pentru sub la fiecare sala unde cari ditamai magaoaia, si EQ nu prea poti folosi ca banda e ingusta , unele boxe au tot felu de porturi "acordabile" su mai bine zis unele le obturezi , altele le deschizi asa poti sa "muti" un pic varful de rezonanta , alegand banda cea mai adecvata locatiei si programului sonor .

Apropos pentru incepatori !!!

Diagrama Bode este logaritmica in "toate directiile" si pe axa X si pe Y !!

De ve ?

Incercati sa desenati ( reprezentati )banda de trecere al unui sub pe o diagrama cu scara liniara.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 21, 2006 2:18 pm 
Neconectat
User

Intra pe www.hi-fi.ro la forumul de acolo si vezi ca s-a tratat problema acestor defazaje, concluzia nu o mai stiu.

Daca vrei hi-fi citeste acolo ca vei avea ce citi ( la discutii ma refer ) :wink:
il legatura cu tratarea spatiului acustic era un thread tot acolo, la categoria la diy&minitehnicus in care era prezentata o solutie destul de ieftina ( in comparatie cu pretul sculelor pe care il folosesc cei de aoclo ) cu rigips si vata minerala care intradevar se simtea...
<< La discoteca sau concert nu este vorba d Hi Fi , la instalatii de camera unde ai vrea sa aculti orchestra simfonica conteaza foarte mult. >>
pe forumul respectiv sunt persoane cu cultura din punct de vedere al electroacusticii foarte bogata is care afirma ca difuzoarele pro sunt urmatorul nivel in hi-fi si cum ca ar fi net superioare celor hi-fi, acest lucru il afirma si vtp care zic eu ca dupa cativa zeci de ani stie ce vorbeste... cu aceste afirmatii ale mele nu vreau sa starnesc vre-un flame, doar am postat niste pareri ale unor persoane...
cand vorbesti de boxe hi-fi mie imi vine in minte boxele de dimensiuni mici facute cu difuzoare mici, care din puctul meu de vedere nu sunt deloc "excitabile", deoarece nu cred ca simti ceva ( bas ) la ele, pe cand alta simti cand ai niste boxe du bas de la 15" in sus, si nu ma refer la cine stie ce chinezarie...oricum sper ca nu am pronit vre-o discutie aiurea... :roll:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2