Interesante discutii... sau mai bine spus "certuri"
Mai interesanta este comparatia sau ma rog... discutia adaugata pe langa hp-uri a sitemelor de concert
Foarte multi uita un lucru esential la sonorizarile mici (nunti, etc).
Este vorba de felul in care creierul percepe sunetul si cum reactioneaza la el.
Aici nu vorbesc despre un rocker care asculta manele, etc. Ci presupunem ca este o muzica oarecare, placuta. De cele mai multe ori, din cauza distorsiunilor si/sau a calitatii proaste a sunetului, ti se va spune sa dai mai incet.
Deranjeaza chiar daca nu in mod extrem de evident la ureche... deoarece sunetul este procesat in creierasul nostru ca atare!
Cand sunetul este cald, curat... parca altfel te misca sa te ridici de la masa si sa dansezi ba chiar sa ti se faca semn sa mai ridici volumul (asta pentru cei care se intreaba de ce au multe nunti cu invitati care stau pe scaune). Practic este o chestiune psihologica.
Conteaza foarte mult si programul muzical, bineinteles.Dar din pacate multi nu iau in considerare si acest aspect pe langa program.
Ideea hp-urilor este echivalenta cu regula marketing-ului in general: investitie minima, profit maxim.
Daca omul este multumit de ele si isi face treaba cu ele... foarte bine.
Cunosc multe persoane ce investesc de nebuni in sisteme de-a gata si sunt mai mult decat jalnice.
De exemplu: FBT (nu mai stiu exact modelul). Scrie pe spate 400W , pretul unei bucati este de 38 mil. (boxa activa) iar cand am desfacut-o sa schimb unui amic potentiometrul de volum nu mi-a venit sa cred ca aveau 2 x LM3886. Adica mai exact... amplificarea putea 100W iar pe spate scria 400. Mai avea si un preamplif cu un gain de te umplea de respect cand il ridicai: distorsiuni cu roaba.
Nu sunt deloc foarte departe aceste LM-uri fata de TDA-uri. Sunt folosite intr-adevar in domeniul HI-FI, sunt de calitate... dar asemeni TDA-urilor: nu sunt pentru sfera PRO!
Cum spunea si vasile... se atribuie cuvantul "PRO" pentru toate ciurucurile.
Si totusi multi isi fac treaba cu FBT-uri desi au un pret foarte ridicat pentru ceea ce ofera. La fel si cu HP-urile... daca omul isi face treaba si este multumit - foarte bine.
Si lautarii sunt al dracu de multumiti de Electro Voice.Practic au capsa pusa pe marca asta. Daca ei considera ca doar cu ele fac treaba buna... bravo lor, de asemenea
In loc sa va luati de el, mai bine l-ati incuraja sa treaca la WN spre exemplu.De fapt SN, inlocuitorul.
Dupa mine, WN-ul este tatal difuzoarelor pentru nunti si genul asta de evenimente tinand cont de pretul lui. Asta e parerea mea personala. Nu stiu cum suna SN dar voi afla zilele astea cand le voi primi... chiar sunt curios cum se comporta fata de WN.
Sonorizarile de putere (concerte) sunt cu totul alta mancare de peste. Acolo scopul principal este sa storci cat mai mult spl si sa acoperi o anumita arie de persoane.
Am niste prieteni audiofili care au o vorba: la toate concertele este sunet de canal, nimic calitate cu foarte mici exceptii si rare de ordinul anilor.Ma rog... cam asta este prin Brasov mai ales cu astia de la Co* Sound (cunoscatorii stiu, nu dau nume complet).
Pe Dr4g0n chiar nu il stiu si nici nu am ascultat sistemul lui de sunet pe la concerte desi este si el din Brasov.Asta ca sa nu se inteleaga aiurea