The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iun 25, 2025 1:37 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Paudio PCT-300
MesajScris: Joi Feb 12, 2009 2:32 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Am efectuat masuratori comparative intre lotul vechi de PCT-300
(importat in anul 2006) si lotul actual, importat dupa luna iulie 2008.

Conditiile de masurare:
Distanta dintre partea cea mai inalta a membranei si microfonul de masura este de 25cm. Puterea aplicata a fost de 0,5w.
( nu am masurat la 1w/1m pentru a reduce la maxim influenta mediului ambiant ).

Ambele tweetere au fost puse sa functioneze in prealabil, timp de doua ore, pe zgomot alb, filtrat cu 24dB/oct, in banda 500Hz-20Khz, la puterea de 10w.

Re=4,5ohm la ambele twetere .

Amplificator Ecler DPA2000 si instalatie de masura Creos FFT.
Semnal in 600 pasi, de la 500Hz pana la 20khz. Masuratori repetate dau acelasi rezultat, cu o eroare de sub 0,1dB.

Imagine

Diferentele dintre cele doua loturi constau in schimbarea consistentei ferofluidului. La lotul vechi, densitatea era ceva mai mare. Membrana odata apasata revine greu la loc, in tim ce la lotul nou revine foarte repede si se misca usor.

Am testat la modelele noi care sunt diferentele dintre raspunsul in frecventa atunci cand avem ghidul de unda atasat ( Wave Guide ) si cel fara .

Imagine

Au fost importate intr-un timp ( 2007 ) si o varianta notata ca avand 5 ohmi, fara Wave Guide (Numai acestea erau disponibile la momentul respectiv ). Notarea de pe cutie a fost gresita, tweeterele fiind tot de 8 ohmi (Re= 4,5ohmi )

Atasez graficul si acelei variante cu si fara WG ( mai am pe stoc o singura bucata din acel lot ) doar pentru a avea o referinta istorica.

Imagine

Ultima oară modificat de Dan Nita aka DNA pe Joi Feb 12, 2009 4:27 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 12, 2009 3:49 pm 
Neconectat
User

merci, postez si parametrii masurati de mine cand ajung acasa si ma uit pe foaie.
Din cate stiu Fs-ul la modelul nou e la 1k, restul datelor nu le mai tin minte.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 12, 2009 4:33 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Dupa cum se observa, PCT-300 a suferit mai mult modificari .
In opinia mea, cea mai buna este ultima varianta.

Partea accentuata din zona mediilor este efectul ghidului de unda. Chestia asta ne ajuta foarte mult la filtrare, pentru ca ne putem juca cu ordinul filtrelor, in asa fel incat sa obtinem ce raspuns vrem.

Daca filtrarea se face by the book, rezultatul nu este unul foarte bun, pentru ca va exista un dezechilibru intre medii si inalte. Senzatia va fi ca nu sunt suficiente inalte, pentru ca se petrece un fenomen de mascare. Este bine ca pentru aces model sa fi adoptate variante de filtrare speciale, pentru a putea beneficia de castigul adus de WG.

Evident, nu exista doar o singura solutie de filtrare, dar partea interesanta este că putem folosi o solutie de filtrare mai simpla, de ordin I ( un condesator inseriat ) sau de ordin II.

Postez mai jos o diagrama comparativa cu raspunsul in frecventa in functie de tipul si ordinul filtrului folosit. Nu sunt niste recomandari de filtrare propriuzise ci doar nişte exemplificări reale, obţinute prin măsurare efectivă.

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 12, 2009 7:19 pm 
Neconectat
User

Dupa graficele astea o sa ma apuc de trancotareala in weekend ca se pare ca n-am nimerit-o prea bine. :lol:

Ultima oară modificat de Sharky pe Mie Apr 15, 2009 5:26 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 22, 2009 6:45 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Nu ati putea posta ceva dimensiuni la noile modele? Macar diametrul maxim exterior si cel de taiere. In *.pdf nu se intelege nimic.

Vor fi in continuare doua dimensiuni pentru tweeter?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 22, 2009 11:27 pm 
Neconectat
User

170mm e diam exterior, iar cel de taiere pot isa il faci si la 140.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 17, 2009 1:29 pm 
@DNA: Ai uitat sa precizezi toate conditiile masuratorii, cele care aduc difractia. Si in cazul masuratorii fara wg, ai omis sa spui daca ai facut flush-mount. Intreb pentru ca as fi interesat de aceste difuzoare, daca raspunsul arata asa cum este prezentat de tine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 17, 2009 3:06 pm 
Neconectat
Admin
Admin

[i_unit] scrie:
@DNA: Ai uitat sa precizezi toate conditiile masuratorii, cele care aduc difractia. Si in cazul masuratorii fara wg, ai omis sa spui daca ai facut flush-mount. Intreb pentru ca as fi interesat de aceste difuzoare, daca raspunsul arata asa cum este prezentat de tine.

Toate măsurătorile au fost făcute în free air, la distanţă de cel puţin 1,5m de orice obiect sau plan.

Dacă interesul este unul comercial şi depinde de măsurători, te invit să le refacem împreună la Tr.Severin, pe mai multe sample ( desfăcute atunci din cutie ), pentru a avea încredere că măsurarea este corectă.

Sus

Subiectul mesajului: lot nou pct300
MesajScris: Joi Mai 28, 2009 9:33 pm 
Neconectat
User

Am si eu o nelamurire ... lotul nou de pct-300 are camera de rezonanta sau nu?

Intreb pentru ca am in fata doua bucati care nu poseda asa ceva si retin ca vazusem pe forum o poza postata cu spatele acestui tweeter in care se putea observa acea camera.

De asemenea se poate vorbi de posibilitatea existentei vreunui fel de ferrofluid avand in vedere ca in cazul tweeterelor care le am in fata Zmax=18 ohmi ? Sunt curios daca a masurat cineva alte bucati ce Zmax au?
postez mai jos si impedanta masurata.

Imagine

ReparatiiConstanta2006@gmail.com
SonorizariConstanta2006@gmail.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 29, 2009 8:22 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

exista ferofluid in intrefier

Poweraudio Romania