The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iul 04, 2025 5:21 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Lamuriti-ma,va rog
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 5:34 pm 
Neconectat
User

Pentru incepit,vreau sa va salut si sa va spun ca urmaresc de destula vreme forumul asta pentru am imi imbunatatii cunostintele din domeniu.
Dar nu am vazut sa se fi vorbit despre urmatoarea problema.(functia "Search" am folosit-o,dar fara prea multe rezultate)
Si anume: anul asta mi-am terminat de facut 2 boxe pe 3 cai,cu tot ce ii trebuie,difuzoarele :D ,filtrul,fonoizolant...etc.Toate bune si frumoase.
Cand a venit vremea sa le ascult,nu prea am fost multumit de sunet,mai bine zis ,joasele nu prea isi faceau simtita prezenta.Totusi,am schimbat polaritatea la una din boxe si...surpriza.....joasele au inceput sa se simta destul de mult,chiar se auzeau si se simteau,am ramas uimit,asta avand in vedere ca difurile sunt niste chinezarii.Bun.....
Dau si desfac ambele boxe si verific din nou toate conexiunile ca sa ma asigur ca nimic nu este conectat invers.Asa a si fost de la inceput.Toate erau conectate corect.Si asta vreau sa va intreb pe voi: De ce basul aproape ca se anuleaza atunci cand toate conexiunile sunt facute corect si apare atunci cand una din boxe este legata invers?

Tin sa precizez ca ascult la un amplificator Sony.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 5:41 pm 
Neconectat
User

depinde si cum asezi boxele in camera.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 5:50 pm 
Neconectat
User

michel scrie:
depinde si cum asezi boxele in camera.

Cam asa sunt asezate in camera:

Imagine

Unde "B"-este boxa

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 6:56 pm 
Neconectat
User

Incearca sa pui boxele una langa alta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 8:30 pm 
Neconectat
User

jORDy scrie:

Nimic...fara rezultate... :cry: :cry:

Voi ati mai intalnit asa ceva?
Sau se poate sa fie de la amplificator?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 8:56 pm 
Neconectat
User

nu cumva se anuleaza reciproc ? exact fenomenul asta exista si in camera mea si in multe discoteci de la tzara pe care le stiu eu...cand boxele se afla fata in fata...la mijlocul distantei dintre ele basul dispare de tot...se anuleaza...cand pui boxele una langa alta basul apare....probabil anularea asta este si problema ta...incearca sa le pui pe aceeasi parte :)

eu am 2 sateliti de 10" care iam suspendat de tavan cu spatele la acelashi perete...si un bass care sta jos pe acelasi perete cu sateliti...si nu mai apare absolut nici o anulare :) tot ii ok

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 9:15 pm 
Neconectat
User

Gratzi scrie:
nu cumva se anuleaza reciproc ? exact fenomenul asta exista si in camera mea si in multe discoteci de la tzara pe care le stiu eu...cand boxele se afla fata in fata...la mijlocul distantei dintre ele basul dispare de tot...se anuleaza...cand pui boxele una langa alta basul apare....probabil anularea asta este si problema ta...incearca sa le pui pe aceeasi parte :)

eu am 2 sateliti de 10" care iam suspendat de tavan cu spatele la acelashi perete...si un bass care sta jos pe acelasi perete cu sateliti...si nu mai apare absolut nici o anulare :) tot ii ok

tragaci scrie:
jORDy scrie:

Nimic...fara rezultate... :cry: :cry:

Voi ati mai intalnit asa ceva?
Sau se poate sa fie de la amplificator?

Deci nu-i de-acolo ca la aia m-am gandit si eu :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 9:16 pm 
inceraca sa pui mediile polarizate invers...apoidaca nu dispare incearca sa infunzi bass reflexul la o cutie...
daca apare basul problema e la cutii...nu sunt bine construite si acordate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 9:44 pm 
Neconectat
User

. scrie:
inceraca sa pui mediile polarizate invers...apoidaca nu dispare incearca sa infunzi bass reflexul la o cutie...
daca apare basul problema e la cutii...nu sunt bine construite si acordate.

O sa incerc si asta...dar acum e prea tarziu in noapte ca sa incerc asa ceva.Cu siguranta o sa o fac maine.

Dar la mine problema pare a fi alta.Boxele sunt construite dupa un model de la unitra,cu portul de bas reflex in fata.Toate conexinile si in boxa si de la amplificator la boxa,sunt realizate corect.Verificate de nu stiu cate ori si sunt corect facute,sunt respectate polaritatile.Si totusi....cu ele (conexiunile) realizate corect,basul nu prea se aude.Dar daca inversez polaritatea la o singura boxa,basul se aude MULT mai bine si chiar se simte. In camera mea,totul este asezat ca in poza e mai sus.
Am mai repetat,in speranta ca o sa ma fac mai inteles(nu bat apropouri,nu va suparati)

Acum sa nu intelegeti ca eu ma astept sa sune exact ca boxele unitra...NU,nu ma astept la asta.
Vreau doar sa stiu ce pot face pentru ca boxele conectate corect,sa functioneze corect.......
Nu ca atunci cand sunt conectate "gresit" (polaritatea inversata la una din boxe) sa functioneze corect....

Oare ce pot sa ii fac?? :?: :?: :cry:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 30, 2009 12:09 am 
Neconectat
User

[quote="tragaci]Dar daca inversez polaritatea la o singura boxa,basul se aude MULT mai bine si chiar se simte. In camera mea,totul este asezat ca in poza e mai sus.[/quote]

ii clar ca ii din cauza pozitionarii boxelor....si se anuleaza intre ele din moment ce daca inversezi polaritatea se aude bine...pentru ca...daca nu gresesc...atunci cand un difuzor are polaritatea inversata...membrana se misca in sensul opus fata de sensul in care se misca atunci cand polaritatea este respectata...

deci practic...daca este asa cum spun eu mai sus ar trebui sa fie astfel:

cu polaritatea respectata:
membranele se misca la fel....si boxele se anuleaza....
cu polaritatea inversata:
o membrana se misca intro directie si cealalta membrana se misca in alta directie...si astfel boxele nu se mai anuleaza pentru ca undele nu mai au aceeasi forma...ceva de genu`...nu stiu cum sa explic mai bine :))

incearca sa pe pui in asa fel incat sa fie paralele....sa nu fie puse fata in fata....de ex una o pui intrun colt al unui perete...si alta o pui in celalalt colt al aceluiasi perete si fenomenul ar trebui sa dispara....si mai incearca si cum a spus evil...sar putea sa dea rezultate

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 30, 2009 7:58 am 
Neconectat
User

Gratzi scrie:
cu polaritatea respectata:
membranele se misca la fel....si boxele se anuleaza...

exact asta am vrut sa va explic

Gratzi scrie:
cu polaritatea inversata:
o membrana se misca intro directie si cealalta membrana se misca in alta directie...si astfel boxele nu se mai anuleaza pentru ca undele nu mai au aceeasi forma...ceva de genu`...nu stiu cum sa explic mai bine :))

Ai explicat foarte bine.Si sper sa fie asa cum spui tu :wink: :wink: :wink:

Gratzi scrie:
incearca sa pe pui in asa fel incat sa fie paralele....sa nu fie puse fata in fata....de ex una o pui intrun colt al unui perete...si alta o pui in celalalt colt al aceluiasi perete si fenomenul ar trebui sa dispara....si mai incearca si cum a spus evil...sar putea sa dea rezultate

Chiar astazi o sa mut boxele si amplificatorul in alta camera si am sa fiu atent daca se comporta la fel.Daca functioneaza corect cand ele sunt conectate corect,inseamna ca e de la pozitia lor,daca nu ....nu stiu ce sa zic... :? :?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 30, 2009 9:14 am 
Neconectat
User

si eu patesc sa fie in opozitie de faza din cauza amplasarii.

cand le instalez undeva pun o melodie cu ceva bass jos si imi dau seama daca sunt in faza sau nu. daca se anuleaza invesez firele la o boxa

in special frecventele foarte joase sunt anulate, bass-ul mai inalt gen kick nu prea se anuleaza.

cu ce te deranjeaza daca inversezi firele la o boxa? bine macar ca ti-ai dat seama.

Sus

Subiectul mesajului: Lamuriti-ma,va rog
MesajScris: Dum Aug 30, 2009 9:57 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ca sa fii sigur ca polaritatea la boxe nu e problema, leaga o baterie de 1,5V si vezi in ce directie se deplaseaza membrana...la ambele incinte....cand pui + pe + si - pe - ar trebui ca membrana sa se deplaseze in exterior....
-apoi verifica cablurile de conexiune, boxe-statie....; poate aici s-a strecurat vreo eroare.
-apoi verifica sa nu fie amplificatorul pus in punte, ca ai aceasi simptome..(comuta pe stereo sau mono)
Cam atat....
se anuleaza la mijloc daca sunt rotite 180 grede una de alta...in rest nu ar trbui sa fie asa perceptibil...teoretic vorbind.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Lamuriti-ma,va rog
MesajScris: Dum Aug 30, 2009 10:26 am 
Neconectat
User

mircea calin scrie:
si eu patesc sa fie in opozitie de faza din cauza amplasarii.
in special frecventele foarte joase sunt anulate, bass-ul mai inalt gen kick nu prea se anuleaza.
cu ce te deranjeaza daca inversezi firele la o boxa? bine macar ca ti-ai dat seama.

Am incercat tot,cu baterie,cu pozitionarea diferita...etc
M-am convins.......
E din cauza acusticii foarte proaste a camerei mele.
Le-am mutat in sufragerie,unde camera e mai mare si acolo se observa diferenta.Puse una langa alta,respectand polaritatea,se aude excelent.
Dar daca le mut inapoi la mine in camera,trebuie sa inversez polaritatea la una din ele.

CE sa ii faci!?!...blocuri comuniste......Nu se stie daca vom scapa vreodata de ele.... :cry: :cry: :cry:

Stiam ca pe forumu asta o sa gasesc raspunsul si pentru asta va multumesc. :!: :!: :!:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 31, 2009 9:32 pm 
Neconectat
User

pai lasa polaritatea inversata la un difuzor de bass :)

nu afecteaza cu nimic in timp :P

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 

Ora este UTC + 2